Hulp voor slachtoffers van misbruik en kindermishandeling onder 1 dak

30 June 2024, 17:55 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Erasmus MC
V.l.n.r: Debbie Maas (bestuurder Filomena), Ronald Buijt (wethouder gemeente Rotterdam), Willemijn Lamoré (afdelingshoofd GGD Rotterdam-Rijnmond) en Patrycja Puiman (Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis).

‘We kunnen eerder signaleren en eerder de vicieuze cirkel van kindermishandeling doorbreken.’ Dit zijn volgens Patrycja Puiman, kinderarts bij het Erasmus MC Sophia, de voordelen aan het centrum Via225 dat vandaag officieel haar deuren opende. 

Via225 is een centrum voor slachtoffers van misbruik en kindermishandeling, waar alle zorg rondom huiselijk geweld, seksueel geweld en kindermishandeling wordt aangeboden. Een initiatief van Filomena, het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling, Centrum Seksueel Geweld Rotterdam (GGD) en het Erasmus MC Sophia om slachtoffers beter en sneller te helpen. 

‘Medische, forensische en psychische zorgverleners gaan hier nog meer en beter met elkaar samenwerken, zodat de kans kleiner wordt dat een kind dat mishandeld wordt door de mazen van het net glipt en niet op tijd hulp krijgt’, legt Puiman uit. Als kinderarts maakt zij deel uit van het expertiseteam Kindermishandeling van het Erasmus MC, ook Goofyteam genoemd, dat ook in Via225 zorg zal verlenen.   

Het nieuwe centrum moet een toegankelijke en veilige plek zijn voor iedereen die slachtoffer is van huiselijk geweld, seksueel geweld en kindermishandeling. Bovendien is het centrum een plek waar andere zorgprofessionals uit de regio advies kunnen vragen. Zoals (huis)artsen of politieagenten die vragen hebben over blauwe plekken bij een kind.  

Alle hulp op één plek
‘Het is de bedoeling dat de verschillende organisaties elkaar beter weten te vinden door in het centrum samen te werken. Je hoopt dat de signalering hierdoor beter wordt, omdat er minder lagen zijn en alle hulp te vinden is op één locatie’, vertelt Puiman.

‘Je krijgt meteen een specialist op dit gebied aan de telefoon, die direct weet wat nodig is en in contact staat met de andere professionals, zoals de kinderarts en de forensisch arts. We kunnen met elkaar een betere inschatting maken van wat in het acute moment nodig is aan onderzoek, interventie en hulp.’

Ook voor de nazorg en een plan van aanpak voor de langere termijn, is goede afstemming over wie wat doet belangrijk. Zonder goede diagnostiek en een degelijk onderzoek door professionals die ervaring hebben met deze problematiek, komt er geen hulp, zegt Puiman.

‘Daarom is die goede signalering zo belangrijk. Zie je als arts een blauwe plek die je niet vertrouwt, trek dan bij ons aan de bel. Dan kunnen wij vanuit onze expertise meedenken in de vraag of dit een signaal van kindermishandeling kan zijn, onderzoek doen en adviseren in het inschakelen van de juiste hulp en zorg. Ook met het oog op de veiligheid van het kind.’  


Door: Esther Godijn, Erasmus MC